DIETA ZASADOWA (pH ) - info w pigułce dla super leniwych:
(ujęcie praktyczne + elementy diety przeciwgrzybiczej)
Najbardziej zakazane produkty:
- coca cola, alkohol, kolorowe napoje, woda gazowana, kawa
- cukier pod każdą postacią(np. cukierki, ciastka, ciasta domowe, czekolady, słodzone napoje, soki, lody, czipsy, galaretki słodkie )
- biała mąka zwłaszcza pszeniczna (drożdżówki, pierogi, kluski, chleby)
- drożdże
- poprawiacze smaku wieloskładnikowe , np. Vegeta, Kucharek, kostki rosołowe i wszystkie przyprawy z glutaminianem sodu
- słodkie mleko i słodka śmietana
Produkty wskazane:
- kasza jaglana, gryczana, ciemny ryż
- warzywa (kapusta w każdej postaci - szczególnie kiszona, ogórki kiszone, kalafior, brokuł, buraki, cebula, czosnek, sałata, marchew, rzodkiew, rzepa, fasola, groch, pietruszka itp. )
- zielona herbata, cytryna
- przyprawy bez glutaminianu sodu jednoskładnikowe, zwłaszcza imbir, kurkuma, goździki, pokrzywa, cynamon cejloński , kozieradka, bazylia – pod koniec gotowania )
Produkty dozwolone (niedużo i rzadko spożywać):
- ziemniaki, kasza owsiana, jęczmienna
- pieczywo żytnie, orkiszowe, ryżowe, owsiane na zakwasie lub chrupkie
- ryby, mięso, jajka – jeśli nie są alergenem, można jajka spożywać często
- kwaśne owoce – jabłka, grapefruity, kiwi, jagody, śliwki, mandarynki, truskawki, banany
- oliwa z oliwek, olej kokosowy, masło bez dodatków, trochę kwaśnej śmietany
- jogurt naturalny z żywymi kulturami bakterii, sery – mało i sporadycznie
Wskazówki ogólne:
- nie popijamy przy jedzeniu (min. pół godziny przed jedzeniem lud 2 h po jedzeniu !)
- generalnie unikamy tego, co słodkie(zakwasza organizm),a wybieramy to, co kwaśne, cierpkie, gorzkie, ostre (odkwasza i nie jest pożywką dla pasożytów)
- jemy dużo dań gotowanych, np. kasze z warzywami, bigos, zupy warzywne z wkładką mięsną- także na śniadanie lub kolację; wtedy unikniemy problemu braku pszenicznego chleba i dodatkowo nie będziemy wychładzać organizmu; można dodać do kasz lekki sos np. mięsny na kwaśnej śmietanie
- zdrowe dania na słodko- np. kasza jaglana lub ciemny ryż z duszonymi jabłkami, powidłami bez cukru, cynamonem, placki jaglane
- do zatrzepywania zup, panierek używamy mąki ryżowej
- na początku dla dzieci można minimalnie dosłodzić niektóre potrawy stewią
- w jednym daniu nie powinno być więcej niż 5 składników (im prościej, tym zdrowiej)
- staramy się, by w każdym daniu było min. 30% warzyw surowych, zatem np. kasza gryczana z sosem mięsnym + surówka z surowej marchwi+ gotowana brukselka
- do surówek używamy oliwy z oliwek (tłuszcz umożliwia przyswajalność witamin)
- tyjemy nie z tłuszczu i mięsa, ale z węglowodanów (chleby, ciasta, kluski, chipsy) i cukru!
- warto nie łączyć w jednym posiłku białek z węglowodanami, czyli np. szynki z chlebem, ziemniaków z mięsem; łączymy węglowodany (kasze, chleb, ziemniaki ) z warzywami lub białko (mięso) z warzywami (dieta rozdzielna)
kasza jaglana jest wysoce zasadowa, dobra do dań na słodko- z owocami, nie łączymy jej z mięsem (lepiej ciemny ryż lub kasza gryczana + mięso i warzywa)