twojeemaus.pl

DIETA ZASADOWA (pH ) -  info  w pigułce dla super  leniwych:

(ujęcie praktyczne + elementy diety przeciwgrzybiczej)

 Najbardziej zakazane produkty:

  • coca cola, alkohol, kolorowe napoje, woda gazowana, kawa 
  • cukier pod każdą postacią(np. cukierki, ciastka, ciasta domowe, czekolady, słodzone napoje, soki,  lody, czipsy, galaretki słodkie )
  • biała mąka zwłaszcza pszeniczna (drożdżówki, pierogi, kluski, chleby)
  • drożdże
  • poprawiacze smaku wieloskładnikowe ,  np.  Vegeta, Kucharek, kostki rosołowe i wszystkie przyprawy z glutaminianem sodu 
  • słodkie mleko i słodka śmietana

 Produkty wskazane:

  • kasza jaglana, gryczana, ciemny ryż
  • warzywa (kapusta w każdej postaci - szczególnie kiszona, ogórki kiszone, kalafior, brokuł, buraki, cebula, czosnek, sałata, marchew, rzodkiew, rzepa, fasola, groch, pietruszka itp. ) 
  • zielona herbata, cytryna
  • przyprawy bez glutaminianu sodu jednoskładnikowe, zwłaszcza imbir, kurkuma, goździki, pokrzywa, cynamon cejloński , kozieradka, bazylia – pod koniec gotowania )

Produkty dozwolone (niedużo  i rzadko spożywać):

  • ziemniaki, kasza  owsiana, jęczmienna
  • pieczywo żytnie, orkiszowe, ryżowe, owsiane  na zakwasie lub chrupkie
  • ryby, mięso, jajka – jeśli nie są alergenem, można jajka spożywać często
  • kwaśne owoce – jabłka, grapefruity, kiwi, jagody, śliwki, mandarynki, truskawki, banany
  • oliwa z oliwek, olej kokosowy, masło bez dodatków, trochę kwaśnej śmietany
  •  jogurt naturalny z żywymi kulturami bakterii, sery – mało i sporadycznie

 

 Wskazówki ogólne:

  • nie popijamy przy jedzeniu (min. pół godziny przed jedzeniem lud 2 h po jedzeniu !)
  • generalnie unikamy tego, co słodkie(zakwasza organizm),a wybieramy to, co kwaśne, cierpkie, gorzkie, ostre (odkwasza i nie jest pożywką dla pasożytów)
  • jemy dużo dań gotowanych, np. kasze z warzywami, bigos, zupy warzywne  z wkładką mięsną- także na śniadanie lub kolację; wtedy unikniemy problemu braku pszenicznego chleba i dodatkowo nie będziemy wychładzać organizmu; można dodać do kasz  lekki sos np. mięsny  na kwaśnej śmietanie
  • zdrowe dania na słodko- np. kasza jaglana lub ciemny ryż z duszonymi jabłkami, powidłami bez cukru, cynamonem, placki jaglane
  • do zatrzepywania zup, panierek używamy mąki ryżowej
  • na początku dla dzieci  można minimalnie dosłodzić niektóre potrawy stewią
  • w jednym daniu nie powinno być więcej niż 5 składników (im prościej, tym zdrowiej)
  • staramy się, by w każdym daniu było min. 30% warzyw surowych, zatem np. kasza gryczana z sosem mięsnym + surówka z surowej marchwi+ gotowana brukselka
  •  do surówek używamy oliwy z oliwek (tłuszcz umożliwia  przyswajalność witamin)
  • tyjemy nie z tłuszczu i mięsa, ale  z węglowodanów (chleby, ciasta, kluski, chipsy) i cukru!
  • warto nie łączyć w jednym posiłku białek z węglowodanami, czyli np. szynki  z chlebem, ziemniaków z mięsem; łączymy węglowodany (kasze, chleb, ziemniaki )  z warzywami lub białko (mięso) z warzywami (dieta rozdzielna)

kasza jaglana jest wysoce zasadowa, dobra do dań na słodko- z owocami, nie łączymy jej z mięsem (lepiej ciemny ryż lub  kasza gryczana + mięso i warzywa)